Opening Heldenland op 20/05

7
mei
2018

Tienen krijgt er met Heldenland een superattractie bij. Het wordt de meest coole speeltuin van het land, mee verzonnen door de Tiense kinderen en uniek in zijn soort. De officiële opening wordt gepland op zondag 20 mei '18 van 10.00 tot 16.00 uur op het Martelarenplein en natuurlijk zijn Maureen, Dempsey, Nico en Sieg van de partij!

Tromgeroffel: dé opening

Op zondag 20 mei ’18 is het zover: dan opent Heldenland officieel de deuren. De voorbije twee weken kon jong Vlaanderen de opbouw van de spectaculaire speeltuin al volgen tijdens het gelijknamige programma op Ketnet. Met een marktaandeel van 37 % zijn de uitzendingen een kijkcijferhit. De opening wordt dus beslist tsjik tsjak vollenbak in Tienen.

Wat wordt er voorzien? De speelvogels krijgen het gezelschap van de Ganzenfanfare en de steltenlopers van Circus Atelier Salto en worden warm begroet door het Heldenonthaalteam.

Het kunstenaarscollectief Katakrak brengt met ‘l'Animalada’ 26 kunstige volksspelen met zich mee vanuit Spanje. Goochelaar Ijsco Ali deelt ijsjes uit, er zijn gekke attracties zoals de luie wip en de bellenblaasfiets en Ketnet is present met een promoteam. Daarnaast zorgen de Techniek- en Wetenschapsacademie en de jeugddienst voor doorlopende workshops en kan men zich tot een echte held laten omtoveren aan de grimeerstands.

De topattractie wordt natuurlijk Heldenland zelf, waar de echte Ketnethelden Maureen, Dempsey, Sieg en Nico de vlag uithangen. 

HeldenlandDe speeltuin: spectaculair en duurzaam

Heldenland is een atypische speeltuin, die op maisonslash.be (website voor hippe ouders) nu al vergeleken wordt met Neptune Park Playground in Utah, Kolle 37 in Berlijn of Nishi Rokugo Koen in Tokio. Stuk voor stuk gewaagde speeltuinen met structuren die de kinderen zelf in elkaar timmerden.

Heldenland wordt een gelijkaardig paradijs, het mekka voor de jonge durfallen, met torenhoge metalen constructies uit gerecupereerd industrieel materiaal, dat met zeecontainers uit Griekenland geïmporteerd werd. Verwacht je o.m. aan een omgebouwde tankwagen, een combinatie klim/glijtoren van 5 meter hoog en een deathride van 25 meter lang, zoals Vlaanderen er nog nooit één gezien heeft.

Toegankelijkheid voor personen met een beperking

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid op het evenement voor personen met een beperking:

  • de bestaande kiss 'n ride-zone op het Sint-Jorisplein (ter hoogte van zaal Manege) wordt voorbehouden voor personen met een beperking. Een parkeerkaart is noodzakelijk. 
  • Het sanitair van de Heldenbar is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een flink stuk van de animatie vindt plaats langs een asfaltweg en is dus bereikbaar voor bezoekers met een rolstoel. 
  • Je mag een eigen klapstoeltje meebrengen naar de opening. Assistentiehonden zijn ook welkom op het event.
  • Aan de Rode Kruisstand kan je steeds terecht met alle vragen over toegankelijkheid tijdens het openingsfeest. 

Heb je nu een vraag over toegankelijkheid? Neem dan contact op met de dienst evenementen via evenementen@tienen.be of 016 80 56 62.

Parkeren

De opening van Heldenland zal veel kijklustigen lokken. Daarom raden we iedereen aan om zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te nemen of te voet af te zakken naar het Martelarenplein. Parkeren kan gratis op het nabijgelegen Sint-Jorisplein, op de parking aan het station van Tienen (Grijpenlaan/Vierde Lansierslaan) en op de parking van de VIA basisschool in de Waaibergstraat.

Aperitieven in de Heldenbar

Samen met de feestelijke inhuldiging van Heldenland, wordt er ook een hippe zomerbar geopend, helemaal in de leuke, duurzame stijl van de Helden. De oproep van de stad naar de Tiense verenigingen om van Heldenland een plaats voor en door alle Tienenaren te maken, leverde enorm veel reacties op.

HeldenbarVanaf de opening tot het eerste weekend van september wordt de Heldenbar op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag uitgebaat door maar liefst 14 Tiense verenigingen en clubs. Sommige verenigingen trekken voluit de Heldenlandkaart en openen meerdere dagen. Heel wat onder hen organiseren ook extra activiteiten. Zo zal je er o.a. terecht kunnen voor een portie touwtrekken, een kubb- en voetbaltornooitje, gezelschapspelen, rolstoelraces en een initiatie basket … Zo raak je nooit uitgespeeld in Heldenland!

Heldenland op tv

In afwachting kan je Heldenland op Ketnet volgen, elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag omstreeks 18.30 uur, met op zaterdag een compilatieaflevering. De opening zelf komt op donderdag 24 mei ’18 op de buis. Wij roepen met een Tiens vuistje: tsjik tsjak vollenbak!

Contact