Reizigersstraat en Paardenbrugstraat worden fietsstraten

30
juni
2017

Een primeur voor Tienen: de Reizigersstraat en Paardenbrugstraat worden fietsstraten om een kwalitatieve fietsverbinding tussen de Bergévest en de verderop gelegen fietspaden te creëren. In een fietsstraat blijft de automobilist welkom, maar past hij zijn rijgedrag aan aan de fietsers.

De Reizigersstraat en Paardenbrugstraat in Tienen worden fietsstraten. Deze maatregel past in het kader van de herinrichting van de Vesten. Tussen de Withuisstraat en Bergévest wordt aan beide zijden een dubbelrichting fietspad aangelegd. Op de Vinckenboschvest is het fietspad echter te smal en  wordt de doorgang vaak belemmerd door slecht geparkeerde voertuigen. Hierdoor ontbreekt een goede aansluiting met de fietspaden verderop die wel kwalitatief zijn (Moespikvest, Invalsweg, Spuipad, Sint-Helenavest).

Omdat de heraanleg van de Vinckenboschvest niet onmiddellijk gepland is, wil de stad Tienen voor een alternatief zorgen door van de Reizigersstraat en Paardenbrugstraat fietsstraten te maken. De nabijheid van het zwembad, waar velen zich met de fiets naar begeven, is hierbij een pluspunt.

"Een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord en wegmarkeringen aan de uiteinden van de straat", vertelt schepen van mobiliteit Tom Roovers. "Automobilisten blijven welkom, maar zullen hun snelheid moeten aanpassen aan die van de fietser. Voorbijsteken is niet toegelaten. Net als bij de zone 30 is het de bedoeling dat verschillende weggebruikers zich hoffelijk tegenover elkaar gedragen, zodat iedereen zich op een vlotte en vooral veilige manier kan verplaatsen."

Voor Tienen zijn deze fietsstraten alvast een primeur. De signalisatie zal binnenkort door de technische dienst van de stad aangebracht worden.