Tienen plant een klimplant

26
maart
2018

Op zaterdag 24 maart '18 trapte de provincie Vlaams-Brabant samen met de dienst leefmilieu van de stad de campagne ‘Plant een klimplant’ af in Tienen. Hiermee willen ze mensen aanmoedigen om hun huizen en straten in het groen te steken. 

"We willen de Vlaams-Brabanders aanzetten tot het planten van klimplanten", zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. "Klimplanten kunnen op verschillende plaatsen geplant worden. Geveltuinen op de stoep zijn een leuk voorbeeld. Klimplanten zijn mooi, ze brengen verkoeling en ze doen straten leven. Als elke inwoner een klimplant plant, wordt een gemeente mooier, biodiverser en klimaatbestendiger. Dat past in onze doelstelling om de provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken."

Elf gemeenten (Affligem, Beersel, Bekkevoort, Halle, Herent, Kortenberg, Leuven, Machelen, Tienen, Vilvoorde en Zaventem) gingen in op het aanbod om een klimplant te planten tegen een openbaar gebouw en een demosessie te organiseren voor hun inwoners. De stad Tienen beet de spits af. Tijdens de demosessie kregen de deelnemers wat meer uitleg over de planten en klimhulpen. 

Tienen plantte acht klimplanten tegen de muren en het hekwerk van CC De Kruisboog. Samen met een tuinexpert van het provinciaal Steunpunt Tuinen koos de stad voor winterjasmijn, klimhortensia en inheemse clematis. Op de plaats waar één van de klimplanten komt, prijkt sinds kort een graffiti van de winterjasmijn. Het is één van de 25 stickers die de provincie in 4 verschillende ontwerpen liet maken door DinDin, een Leuvense straatkunstartieste. Met de tijd zal de sticker vervagen en groeit de echte klimplant eroverheen.

“De juiste klimplant op de juiste plek biedt enkel voordelen”, licht schepen van leefmilieu Tom Roovers toe. “Het zomerse bladerdek brengt verkoeling, de bloemen en vruchten bieden voeding aan insecten en vogels en de plant haalt CO2 uit de lucht. Bovendien wordt het straatbeeld aangenamer en geeft de Tienenaar met een klimplant tegen de voorgevel wat grijs is kleur”, waarmee de schepen verwijst naar één van de werken van De Tien.

De klimplantencampagne kadert in het provinciaal project ‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’. Met de gemeenten als partner zorgt de provincie voor meer en betere natuur én een gezonder klimaat in Vlaams-Brabant. 

 

Contact